Suroviny: Pleskáč vysoký – 1-2 ks (podľa veľkosti)
kvasená kapusta – cca l kg
jablká – 2-3 ks
slaninka – 5-8 plátkov
cibuľa - 1 ks
mleté čierne korenie
soľ
olej
Postup: Pleskáča vypitváme, zbavíme šupín, alebo vybielime, a minimálne 3 hodiny necháme nasoleného odstáť v chlade. Slaninku pokrájame na menšie kocky a spolu s cibuľou osmažíme do zlatista. Pridáme kvasenú kapustu a cca 25-30 minút dusíme. Jablká očistíme, nakrájame na tenké mesiačiky a pridáme ku kapuste. Pleskáča okoreníme mletým čiernym korením (podľa chuti môžete pridať cesnak), naplníme kapustou a položíme na naolejovaný (pre statočné žalúdky namastený) pekáč. Rybu ukladáme na výšku, takže plnka zostane vo vnútri. Zbytok plnky rozložíme okolo ryby. Rybu porieme olejom a dáme piecť do rozohriatej rúry na 200 °C. Priebežne kontrolujeme a potierame podľa potreby olejom až do upečenia.
Ako prílohu odporúčam zemiaky, ale fantázii sa medze nekladú.